Artwork signage painted over. Healing the Cut – Bridging the Gap installation

The signage for the an art installation on Victoria Drive was painted over. The commemorative plaque is now the same grey colour as the bridge. This installation is located between Broadway and East 10th Avenue. Is this forgotten art? Not exactly. The installation is still there. The question is: why was the plaque painted over? By whom? Has anyone noticed at the City? Why hasn’t this plaque been cleaned and restored? Should the City treat public art installations in a better manner? The installation was commissioned in 1993, and has an interesting background. Read on…

This slideshow requires JavaScript.

 

Further information about this public art installation commissioned by the City of Vancouver can be found at the following link:
http://www.oliverk.org/art-projects/land-art/healing-the-cut-bridging-the-gap

What does the plaque say? Here’s a Photoshopped image:

HEALING THE CUT – BRIDGING THE GAP
Oliver Kellhammer and Janis Bowley
Commissioned by the City of Vancouver Public Art Program
The piece incorporates a viewing station to encourage the observation of plants and nesting boxes installed by the artists to restore the damaged ravine

Excerpts from the website of the artist (as of March 2020):

Oliver Kellhammer is an artist, writer, and researcher, who seeks, through his botanical interventions and social art practice, to demonstrate nature’s surprising ability to recover from damage. Recent work has focused on the psychosocial effects of climate change, decontaminating polluted soil, reintroducing prehistoric trees to landscapes impacted by industrial logging, and cataloging the biodiversity of brownfields.

About “Healing the Cut – Bridging the Gap“:

I conceived Healing the Cut – Bridging the Gap in 1993, in collaboration with artist Janis Bowley, as a response to the Grandview Cut Bridges public art competition. At that time, the city had just completed several new bridges across the Cut, which is a man-made ravine, originally excavated in 1910, to accommodate a railway. The bridge construction was controversial because it destroyed a considerable area of lush, deciduous forest that had grown up in the intervening years and provided important habitat for urban wildlife as well as a visual reprieve from the heavily urbanized landscape. Furthermore, there was a strong suspicion in the community that the bridges had been designed to accommodate widening the ravine, to turn it into a major traffic artery.

Though the original (January 1993) call for artists encouraged proposals that would be “an addition to, or an embellishment of the bridges as constructed,” we decided to take a different approach….

Read more on website of Oliver Kellhammer.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s